Vildsvin i gott sällskap

Vildsvinskött är kompatibelt med många smaker. Det är tacksamt och lättkryddat. Har smakkompisar från all världens kök. Man kan laga vågat, hett och smakrikt eller lite mer försiktigt utan att bli alltför mesig.

Ikväll blir det middag för många härhemma. En salig blandning gäster. Vi mixar matintresserade globetrotters med soffslöande, fredagsmysande hemmasittare. Stora, små och mittemellan. Alla åldrar, alla sorter. Jag har lovat vildsvin, men hur hitta en rätt som klickar med de här rätt olika typerna?

Inte alls så svårt faktiskt. Här kommer ett säkert kort med några av vildsvinsköttets bästisar, citron, fänkål och rosmarin.

Fänkålsdoftande vildsvinskotlett

  • hel kotlettrad av vildsvin
  • färsk rosmarin
  • hela fänkålsfrön
  • salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 125°. Finhacka rosmarin och krossa fänkålen grovt. Klappa in kryddorna runt köttet. Salta och peppra innan du ger köttet fin stekyta i en panna.

Sätt en stektermometer i köttet och sätt det i ugnen. Ta ut när termometern visar på 63°. Vill du så hettar du upp smör och olja i en panna. Ge köttet ännu en snabb vända i pannan för extra fin yta. Strö lite fräscha kryddor över och servera med det brynta citronsmöret.

Brynt vispat citronsmör

  • 150 g smör
  • saft och rivet skal från ½ citron

Lägg smöret i en liten kastrull. Låt det smälta och sakta bubbla. Värmen ska inte vara för hög. När smöret höjer sig och nästan kokar över så är det klart. Ta från värmen och kyl tills det stelnar.

När det är dags att servera tempererar du smöret genom att ta fram det i rumsvärme en stund. Vispa smöret vitt och fluffigt. Elvisp gör jobbet sekundsnabbt. Blanda i saft och skal från citronen.

Till detta blir det ugnsrostad potatis och ett generöst salladsfat. Enkelt får det bli, tomat, ruccola, tunt skivad rödlök, finhackad vitlök, olivolja och lite salt.

Simple as that.