Grillat är godast.

Viltburgare de luxe – så blir den perfekt, saftig och porös

Har ni sett väderprognosen för nästa vecka? Kolla den innan ni går ut och dammar av grillen, för nu börjar det!

Det är definitivt vår och jag kan inte sluta tänka ute, grill och burgare. Men med vilt? Det ska väl ändå vara nöt. Det kan man tycka, men vi kör älg. Inte samma sak. Men fantastiskt bra. Och samma principer gäller för att de ska bli saftiga och lagom porösa. Här har ni tipsen:

Högrev passar bäst. Är köttet av yppersta kvalitet, ni vet rätt skjutet, hängt, och styckat efter konstens alla regler då kan man med fördel planera att grilla burgaren medium och då behöver färsen inte blandas.

Vill man ha burgaren genomstekt, måste fetthalten upp. 20 % fett ger garanterat saftiga burgare. Det betyder att av 600 g burgarfärs är ca 120 g fett. Vill du köra 200 g burgare till fyra personer så ska 160 g vara fett och resten 640 g vara högrev. Summa summarum 800 g. Lättast får du upp fetthalten genom att mala in rent späck eller fett fläsk, t.ex. från sida. Fin sälta och lite rökig smak får man genom att mala in rökt sida från gris. Våga testa det.

Mal köttet grovt en eller två gånger. Det måste vara riktigt kallt annars blir det smetigt. Var varsam med färsen. Inget blanda runt. Den ska vara så orörd som möjligt.

Fös ihop den till en tjock korv direkt efter att den kommer från kvarnen. Använd gärna ett bakplåtspapper för att rulla den jämntjock. Skiva korven i portionsstora bitar. Lägg upp på en skärbräda och tryck till, en gång. Och där är den. Jag vill ha salt och svartpeppar på innan de läggs på grillen.

Och så var det tillbehören…misströsta inte de kommer! Men först lite action för den som vill se processen, hur man får till den där perfekta, porösa, saftiga burgaren. Titta på den kortkorta filmen som ligger på vår Facebooksida.