Läcker älgmacka

Varför inte plocka fram lite älgkött i frysen och laga till en läcker köttfärschili. Perfekt att ta med som skogspålägg på en varm macka.

Köttfärschili med varm macka

(6 pers)

800 g älgfärs

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 paprikor, gul eller röd

1 chilifrukt

2 burkar krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk oregano

1 tsk mald spiskummin

1 tsk socker

1 burk små vita bönor

Salt

Grekisk yoghurt att servera till

1. Ansa och hacka lök, vitlök och paprika. Finhacka chilin. Chilins styrka kan variera så smaka ytterst noga för att avgöra hur mycket som ska med i grytan. Fräs alltihop i olja.

2. Lägg i köttfärsen och bryn den. Häll på tomater, tomatpuré, fonden och kryddor. Låt det småputtra i 15 minuter innan du häller i de sköljda bönorna och smakar av med salt.

3. Kyl chilin som sedan enkelt värms i skogen. En varm macka serveras till och eventuellt en klick yoghurt.

Varm macka

(6 pers)

12 skivor surdegsbröd

Ajvar relish, kryddig
paprikaröra

250 g mozzarella

Ugnsfolie

1. Bred ajvar på hälften av brödskivorna. Skiva osten tunt och lägg över paprikaröran. Toppa med ytterligare en brödskiva och tryck ihop som en toast. Slå in i folie som man sedan enkelt rostar över glöden.